Jag har en grej jag vill vädra med er, förvänta er inget stordåd nu för det är en matpreferens bara men det är väldigt intressant om vi är fler som tycker som jag. Team kall potatisgratäng, har vi några här? Ni kanske har sett mina andra recept med Aito? Vi har jobbat ihop massor typ när jag lagade mat ute på stormköket och serverade en Pasta Al Limone i skogen? Nej men hur mys. Jag har också fått möjlighet att både laga sweets med Aito Oat for Whipping, en havrevisp som går på ett två tre att vispa! Jag älskar, alltså älskar potatisgratäng men under sommaren så kan jag tycka att den blir lite kvalmig ibland när det är megasol ute och varmt överallt. Då äter jag gärna kall mat, detta är ganska generellt. Att servera en portion kall potatisgratäng tillsammans med en härlig stor sallad - och detta är din måltid- kanske inte är helt vanligt men en gång för alla borde vi unisont gå med på att potatis är mat och behöver inget sällskap? I alla fall inte mer än en go grönis. Härom kvällen drog jag igång projekt örtig potatisgratäng för jag hade en idé om att vi skulle ha picknick dagen efter och äta den kall typ ute i skogen. Grejen med gratäng är att den tar lite tid i ugn men går i ett svep att förbereda. Potatisgratäng känns också som en klassisk "min är bäst-grej". Min är såklart bäst. Jag använder alltid mandolin för att speeda igång processen. Både för potatisen och för den gula löken. Aito använder nordisk havre i sina produkter! <3 Potatisgratäng är också alltid godast dagen efter så om du har tid att göra den dagen före blir det extra allt. Nej men det är bara en örtig potatisgratäng i kvällsljus i Juni. Absolut något att low key bryta ihop över. Jag hade inte använt Aito Oat Cuisine i gratäng förut, mer gjort krämiga såser men alltså det blir ett rungande ja. Varför? Jo för det viktigaste i en gratäng är att den är krämig och inte blöt. Havrebasen ska liksom sugas upp och tillaga potatisen där inne och inte ligga och skvalpa på sidan av. Tror heller aldrig jag ätit en vegansk pottegratte. Den fick kylas över natten och vi vaknar till den stora picknickdagen, bara det att Florre har blivit snorig så jag fick tänka om. Tur att vi har en balkong för kolla myset jag ställde till med. Det är absolut någon som inte kunde vänta utan högg in direkt och inte från sin tallrik utan från formen. Tur att den serverades kall då. Min son har blivit så stor på sistone, helt overkligt att kunna ha en balkongpicknick med honom och han faktiskt sitter ner (i alla fall i 10, nej 5 minuter) Salladen hade jag dressat med massa olivolja och vitvinsvinäger för att få upp en härlig syra till gratängen som är mastig och djup i smak. Tillslut spårade det ur som det gör och då var det bara att snabbt plocka bort allt och gå in och slå på TV'n. Räddaren i nöden menar jag. Recept på örtig potatisgratäng 3 personer 800 g potatis, fast 3 dl Aito Oat Cuisine 1 gul lök 1 vitlöksklyfta, riven 1 kruka gräslök salt+svartpeppar Sätt ugnen på 200 grader, ej varmluft. Mandolina potatisen i önskad tjocklek. Mandolina löken. Koka upp Aito Oat Cuisine och klipp ner en kruka gräslök samt riv ner vitlöken. Salta och peppra rikligt. Varva potatis, lök och Aito Oat Cuisineblandningen i en ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen 75 minuter. Låt svalna! Smaklig måltid.