Jag sitter på ett fik 100 meter från Vinkällan där jag pluggat en termin sommelier. Idag har vi första provet. Jag har älskat den här terminen, den har varit givande i teoretisk kunskap absolut men främst har jag tyckt om att lära mig prova vin på -riktigt-. Jag kommer nog aldrig sluta beskriva viner som jag alltid gjort, i minnen eller i påhittade situationer. En källare på en bistro i Paris, man går ner för trappan och det kommer en pepprig, lite charkig doft från köket men med något floralt, kanske är det tvålen som doftar av viol när man stänger det lilla båset med en trasig kedja till låset. Syrah såklart.Eller när man kommer in efter ha varit i en blöt skog och plockat svamp. Ett löv har fastnat på skon och svampkorgen doftar blött, lite multnat. Tur att det står en kanna med koncentrerad jordgubbssaft som kan balansera upp doften. Nåt rökt från grillen finns där. Pinot Noir vad annars. En sommardag i min gamla lägenhet i Duvbo, stentrappan utanför som nästan sticker i näsan av något, vad är det, hockeypulver kanske. Det ligger några uppskurna persikor och en halv citron på ett fat. Det spritter i munnen. Albarino sure. Men, det jag har fått lära mig går beyond det, det är HUR man provar vin. Inte hur JAG tycker det doftar eller smakar utan hur det bestämts att ett vin från en specifik plats eller en druva ska dofta och smaka. Så otroligt kul att få en knäpp på näsan när man säger "hög syra" men får till svar att det inte alls är det. Man måste bara lära sig hur man beskriver. Gah, vi har prov om en timma. Jag har inte pluggat, jag vet inte varför jag bara skjuter på sånt här. Det är ju inte det att jag inte vill lära mig men jag kanske inte är så bra teoretiskt. Eller så är jag bara rädd att misslyckas och om jag då inte lägger manken till behöver jag inte stå för det heller. Wish me luck..