För ett par helger sen lagade jag ceviche. En rätt jag återkommer till alldeles för sällan men som jag varje gång jag äter tänker, detta ska vi äta minst en gång i veckan från och med nu. Basen i en ceviche är tigre de leche eller tigermjölk. Det är den vätskan som tillagar fisken och som ger smak och syra. I traditionella Peruanska ceviches är clam juice, eller musselbuljong en del av basen men det hade jag inte hemma så det fick bli ett substitut. På tallriken ligger en gjord på samlalax, syrlig och stark med med sötman från mangon samt en gjord på torsk. Att veta exakta måtten för tigermjölken är lite svårt men en bra fingervisning är att den ska smaka som en margaritadrink, syrlig som sjutton men med sötman där bak. Ceviche recept för 4 personer 300 g salmalax 1 pkt tinad mango 1/2 gurka, skalad urkärnad en näve små tomater 1 liten rödlök, slantad fint 1 kruka koriander Tigre de leche 4 lime, juicen och zest från 1 1-2 msk fisksås 2 vitlöksklyftor, rivna 2 röda chilis, finhackade med kärnor 1-2 tsk socker Blanda ihop alla ingredienser i tigre de leche och låt dra minst 30 minuter. Denna kan du göra när som under dagen och låta stå. Hacka upp salmalaxen. Blanda samman allt cirka 10-15 minuter innan servering. Gör du på torsk tycker jag med fördel att fisken kan ligga och dra mycket längre, upp mot en timma.