Jag får så mycket frågor om hur jag gör med surdegen men jag kommer ALDRIG lägga ut recept eller hur jag gör för jag är helt illojal mot hur man ska göra, eller kring regler vid jäsning etc. Jag gör olika varje gång, skiter i att vika degen, glömmer bort den flera timmar etc och mina bröd blir okej men inte himlastormande. Jag nöjer mig med en helt okej macka liksom. Jag har dock läst på LITE hos Pain de Martin som jag kan rekommendera om man vill ge sig in i detta. Pju, det är jobbigt alltså. Jag förstår noll när surdegsbagare skär upp brödet mitt i för att visa olika hål etc, men det är väl som med vin där jag är en nörd och det är ju fint att det finns nörderi inom allt, visst? Nu är det fredag folkens! Dags att kika på vad du ska laga under helgen, kanske till och med dricka? Eoner av tid gör att du kan göra egna gyros i helgen. Sånt mys. Perfekt att bjuda dina polare på. Sist jag gjorde det så valde jag fläsk men jag tror ännu mer på att fylla gyrosen med grönsaker som du marinerat i massa göttigheter. Kolla ba. Såhär gör jag mina bröd. Svinenkelt och extra lyx att just dessa fick göras på grillen och inte stekpannan. RIP sommaren. Typ 10-13 bröd 5 dl kallt vatten 25 g jäst 1 tsk salt 1 dl olivolja 12 dl vetemjöl Rör ner jästen i lite av det kalla vattnet tills den lösts upp. Tillsätt alla andra ingredienser förutom någon deciliter av mjölet (det sparar du till utbaket) Knåda degen så att den börjar släppa från bunken. Låt jäsa under kökshandduk ca 30 min. Dela upp den i cirka 10 bitar och jäs igen under 40 minuter. Kavla ut och stek i olivolja på medelvärme tills de fått färg. Servera med marinerade grönsaker, tzatsiki och någon stark sås. MUMS! Vad dricker vi till? Jo den med skarpt öga kan se att det står en Marko där bakom, det underbara Spanska vinet som släpptes igen förra veckan på små partier. Grattis till er som fick tag i flaskor. Jag skulle säga att något mineraligt, krisp passar till denna rätt. Dessert då? Har inte glömt såklart. Det blir blåbärspaj i portionsformar! Ha en mysig fredag gullisar <3