Jag älskar hel kyckling i ugn. Det är barndomsminnen när mamma lagade det med ris och sås och det doftar tryggt i hela köket när man tillagar den. La upp en bild på instastory igår och blev överröst med folk som ville ha recept. Jag har inget specifikt för jag gör lite olika varje gång men jag tänkte berätta hur jag brukar göra. Först och främst köper jag alltid ekokyckling. Finns inte det blir det inte hel kyckling i ugn. Den smakar godare och det känns iaf lite bättre. Jag börjar med att stoppa kycklingen med det jag har hemma i lökväg, vitlök, gul lök eller de lökarna som finns. Igår hade jag även apelsin och citron i. Har man ett örtknippe, in med det med. Jag brukar tillaga kycklingen på 175 grader över och undervärme, man kan nog lika väl köra varmluft men jag är van med detta så kör vidare. När man läser gällande temp på hel kyckling så ska den vara 82 grader vid benet men jag tycker snarare 84-86. Jag gillar när köttet lossnar lätt och är åt det lite torrare hållet. Det tar ca 1,5 timma. Runt kycklingen brukar jag lägga det som finns hemma. Potatis, tomater, morot, brysselkål etc och kycklingen står alltid på ett galler. Singular Society har både en form och ett galler som jag använder maniskt. Då åker alla safter som sedan ska bli en del av såsen ner. Mmmm. När kycklingen är klar kokar jag upp grädde, safterna från kycklingen och låter det sjuda ett tag. Smakar av med typ worechestersauce, soja och kycklingpulver. En grej som är bra att veta är att hel grädde är perfekt att koka ner, den blir mastig, karamelliserad nästan och mår bara bra av det men har man matlagningsgrädde så skär den sig vid för långt kok. Brukar också ha i löken och vitlöken för att sedan sila av innan servering. Typ så gör jag. Det är KUL! Laga rå. Vad dricker man kanske ni undrar och det är 100% självklart med ett pinot noir från bourgogne till denna typ av rätt. Puss!