~ i annonssamarbete med Briska Demi Sec 0,5%~ Jag fick göra en så rolig grej på Instagram härom veckan. Tillsammans med Briska Demi Sec 0,5% som jag arbetat med tidigare, kolla tex här och här så la jag ut en beskrivning på smaken av cidern och så fick mina följare nominera en rätt eller en ingrediens som skulle passa med smaken. BDS - Briska Demi Sec that is har en smak av riesling och persika men också den klassiska tonen av äpple. Det är en halvtorr cider vilket jag uppskattar rejält. Så roligt och jag fick alltså flera hundra svar? Tack för alla mina middagar kommande veckor. Jag valde en ingrediens och en maträtt och det blev: Ceviche som maträtt och ingrediensen chèvre. Så kul! Är nämligen besatt av båda så det var ju perfekt. Briska Demi Sec finns på de flesta systembolagen i storstäderna, Sthlm, GBG och Malmö men om den inte finns på ditt så kan man beställa. Det kommer då en låda med 24 i varje. Kan säga att de går åt. Bjöd min svärmor som åt middag med oss igår på en, hon körde bil och sa flera gånger att hon gillade den just för att den är halvtorr. Den är så megadrickvänlig och en törstsläckare. Jag får så ofta frågan om alkoholfria alternativ eftersom jag är så vinintresserad och jag har haft svårt att hitta ett vin som håller måttet, så denna är perfekt då. Bäst att börja med tigermjölken som det kallas. Alltså syran som fisken mm ska ligga och dra i, i cevichen. Den kan man göra lite när som helst under dagen, den blir bara godare av att stå till sig. Ett tips är att inte vara rädd för att ha mycket chili i, dels så mildras den under tiden den ligger i limesaften och dels så ser det ofta mer ut än vad det är i paritet till alla andra saker som ska i. Ceviche 300 300 g salmalax 1 pkt tinad mango 1/2 gurka, skalad urkärnad en näve små tomater 1 liten rödlök, slantad fint 1 grönt äpple 1 kruka koriander Tigre de leche 4 lime, juicen och zest från 1 1-2 msk fisksås 2 vitlöksklyftor, rivna 2 röda chilis, finhackade med kärnor 1-2 tsk socker Blanda ihop alla ingredienser i tigre de leche och låt dra minst 30 minuter. Denna kan du göra när som under dagen och låta stå. Hacka upp salmalaxen. Blanda samman allt cirka 10-15 minuter innan servering. Gör du på torsk tycker jag med fördel att fisken kan ligga och dra mycket längre, upp mot en timma. Jag gillar fisken rå, så jag lägger i den runt en halvtimma innan servering. Men om han har lite svårt för konsistensen så låt den ligga två timmar så är den helt tillagad. Jag gillar att ha lite olika storlek på ingredienserna jag använder. Måste säga att kombon med äpple i cevichen var en hit, det plockade verkligen upp äppelsmaken i cidern. Nu när inte persika är i säsong tycker jag ändå om att försöka plocka upp en smak. Det gäller när man matchar dryck och mat generellt att försöka hitta den magiska komponenten som gör att man som mottagare haha okej it-killen, men ni förstår, den som äter ska få den där aha-upplevelsen. Chèvren då. Jo, jag gick direkt igång på att fritera den. Göra små bollar och sen servera med chilirostad pumpa, ruccola, mandel, grönkål och smetana med lite honung på. O hej o hå. Om det blev gott? JA! Båda rätterna var pangkombo med Briskan också. Älskar den. Nej men ÄLSKAR den. Dricker ofta till popcorn, ett annat tips här från mig va. Kul att utmana sig själv att laga mat i säsong också. Det måste jag verkligen bli bättre på. Chèvrebollar med pumpa 300 g chevre 2 dl mjöl 2 ägg 3 dl panko 5 dl rapsolja 1/2 butternutpumpa 1 tsk chiliflakes 100 g grönkål 1 påse ruccola 1 näve hackade mandlar, salta 1/2 granny smith äpple 1/2 dl smetana 1 msk honung Svartpeppar, salt Skala chèvren och forma sedan innanmätet till bollar. Rulla bollarna i mjöl, ägg, panko och sedan i ägg och panko en gång till. Sätt ugnen på 225 grader, skär bort skal på pumpan och dela den i skivor, häll över lite olivolja samt chiliflaken och baka i ugn ca 20 minuter, när det är 5 minuter kvar, riv grönkålen och lägg in tillsammans med pumpan. Salta. Värm oljan till 170 grader och fritera bollarna ca 1 minut eller till de fått en trevlig färg. Servera bollarna med pumpa, grönkål, ruccola, mandel och smetana, avsluta med en sväng honung. Pumpa är så tacksamt för det går så snabbt att rosta? Eftersom den är ganska söt tycker jag man behöver lite hetta för att den ska få sin plats i rampljuset. Och salt. SÅ mycket salt. Det var tyvärr omöjligt att fota under friteringen och det är för att med dessa bollar så går det så snabbt. Man vill inte bränna en boll :( Även här lyfte jag in äpplet för att få in lite syra i den feta rätten. På frågan varför jag aldrig friterat ost förut HAR JAG INGET SVAR men jag kommer deffo göra igen. Nu när man inte får hänga så jättemycket med folk så bjöd jag in min hemmajobbande man. Han fick inte komma och tjyvtitta förrän det var klart. Hörde honom inifrån sovrummet ibland "hallå det luktar så gott". Välkommen till bords älskling! En unnigare lunch! Jag skulle verkligen servera detta till någon du gillar! Vem gillar inte iskall dryck, friterad mat och syrlig fisk plus en halvtorr cider till, exakt!