Ok, pju, andas djupa andetag. Jag som lovade mig själv att aldrig lägga upp något med surdeg, men nu verkar det inte bättre än att jag är biten av the surdegsbug. Jag satte min första suris för länge sen, bakade på den ibland men varje gång gick jag in med en dålig känsla. Jag var lack på degen innan den ens hade jäst. Ojade mig och svor när brödet blev dåligt och gav det aldrig en riktig chans. För såhär är jag, jag har svårt att sätta mig in i något som kräver tålamod, jag tröttnar snabbt och går lika fort vidare. Så är jag med grejer också, inte för intet att jag börjat spela munspel, lagt ner, hoppat på en upp och ner yogakurs, lagt ner och så fortsätter det med otaliga andra saker. Tror ni mamma och pappa var glada på mig när jag kom hem efter min tredje fotbollsträning och sa "nu tog jag bollen med handen så jag borde börja på handboll istället". Det enda intresset jag egentligen behållit och som växer för varje dag är matlagning. I karantäntider har jag verkligen haft tid att ge till surdegen. Jag satte en helt ny efter denna instruktion men har förstått att frågor uppkommit om man inte gjort detta tidigare, så ställ dem i kommentarerna så svarar jag så gott jag kan. Lite bränt men jag är inget proffs. Ska försöka vara så pedagogisk som möjligt nu. Om det dyker upp frågetecken, skriv i kommentarerna så ändrar jag och förklarar. Vi kör. Du behöver 125 g aktiv surdegsstart 400 g rumsvarmt vatten 250 g vetemjöl 250 g vetemjöl special 15 g salt 1. Mata din surdeg med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl och vänta till den flyter i ett glas med vatten. För min tog det exakt 4 timmar innan den hade rest sig mycket och flöt som en liten barkbåt i vattnet. 2. Rör ihop alla ingredienser utom saltet genom att lite slarvigt knåda med fingrarna. Du ska inte knåda degen per se utan alla ingredienser ska bar gå ihop. Det ser ut som en grötröra nu. 3. Låt degen stå under en kökshandduk i 45 minuter innan du adderar saltet. Jobba in salt genom att dra i degens sidor och vika in de mot mitten. 4. Låt degen stå 30 minuter och vik sedan degen var trettionde minut i 2 h, alltså fyra gånger genom att blöta fingrarna med ljummet vatten och ta tag i degens kant och föra den mot mitten. Snurra sedan bunken och vik två varv per gång. 5. Vänd ut degen på ett mjölat bakbord. Den är väldigt lös och ska vara det. Använd dig av vatten på fingrarna för att forma degen till valfri form. Jag försökte göra den rund för jag bakar den sedan på en baksten i ugnen. Jag formar degen genom att först vika den precis som i bunken och sedan vända på den så att den ser ut som en slät bulle. 6. Lyft över din deg till en jäskorg eller ett durkslag med en ordentligt mjölad handduk i. Var noggrann med mjölet annars kommer den fastna. 7. Täck med en handduk eller påse och låt den antingen stå i kylen över natten eller i rumstemp X antal timmar. Jag skriver X för vad jag har förstått så agerar olika degar olika. Brödet jag visar på bilden längst ner stod 4,5 timma i rumstemp, förmodligen lite för lite. Ett praktiskt test för att se om den jäst klart är att trycka fingret in i degen lite och om den studsar tillbaka en del men inte helt är den färdigjäst. Detta behöver du inte oroa dig över om du jäser över natten. 8. Sätt ugnen på 250 grader minst 30 minuter innan du ska baka brödet. 9. Vält ut degen på ett mjölat bakbord igen och forma den igen genom att blöta fingrarna med ljummet vatten. Lägg sedan upp den på en baksten eller i en ugnsfast form, tex le creuset. 10. Skär ett snitt i degen precis innan du ställer in den i ugnen. 11. Grädda i 30 minuter på 250 grader. Efter 30 minuter dra ner tempen till 200 grader, släng in tre isbitar i botten på ugnen och låt grädda 30 minuter till. Gräddar du i gryta låter du locket vara på första 30 och tar sedan av det. 12. Ta ut och knacka på brödet, låter det ihåligt har du lyckats! 13. Vänta minst en timma, helst mer innan du skär upp! LYCKA TILL! Ps, en grej som tyvärr tillhör surdegsbakandet som man bara får acceptera är att det kommer gå dåligt ibland, det suger eftersom det tar TYP ett dygn innan du får ditt bröd, men det bara är så.