Betalt samarbete med Mutti. Är det inte pirrigt nu, veckan före den stora dagen. Det tycker jag. Med en 2,5 åring försöker vi göra julmys hela tiden. Men lo and behold det är inte alltid lätt. När vi bakade pepparkakshus tröttnade både han och jag efter två min så min man satt kvar och dekorerade en timma. Förlåt A. <3 Nere i Italien så vilar fälten. Regn och frost som naturligt finns berikar jorden och nu är det bara vänta för den nya tomatsäsongen, lite som vi väntar på julen och Florens väntar på tomten och allt gott som hör julen till med stort pirr och förväntan. Tomten ska komma i år, eller till och med tomten och hans fruga. Våra bästa vänner ska komma på morgonen med paket till Florre, nej men jag dör så gulligt och redan nu preppar vi honom för det. Det är dock mycket julstyr, jag älskar det men ibland kan man behöva en paus från just inläggningar och griljering för att äta det som ändå är godast. Och det som är godast upphöjt i tio. Ziti al forno. Alltså pastagratäng med massor av Mozzarella och parmesan som badar i en långkokt tomatsås av Mutti Pulpa och Mutti Tomatpuré. Tomatpurén steker jag mörkt röd så smakerna verkligen tittar fram och Polpan får gå i i slutet för att få till det söta och mustiga i såsen. Det är mörkt och mysigt så även när man äter middag tillsammans. På nåt sätt är det jultema eftersom Mutti och tomten båda är röda, hela december går på nåt sätt i rött med vackra sidenband, små tomtar i fönstren tex. :) Jag hoppade köttbullarna i detta recept och körde med extra ost. Snart ledighet och mys med familjen men ännu jobbar vi för att rodda bort det sista. Muttis bönder ligger inte på latsidan heller utan nu planeras nästa års skörd. Dom är så peppade redan! Eftersom skörden endast pågår mellan slutet på July till slutet på September så är det viktigt att se till att varje dag ger skörd. Men det är ju inte bara skörden som är viktigt utan hela arbetet pågår mellan Februari till November, planering och förberedelserna, nio månaders arbete som avslutas med den stora galan Pomodorino d'Oro. Snart är maten klar! En ögonblicksbild utan fix. Servetten med lappen kvar (varför har jag inte klippt bort?), Florens i full kareta framför TVn och böcker staplade på bordet. Såhär ser det oftast ut hemma hos oss när vi ska äta middag. Ljuset är långt borta men nästa vecka vänder det och blir ljusare igen <3 Juleljusen i högra kanten längst upp kostade 0,98 kr på prislappen så jag gissar att de är väldigt gamla. De tänds inte speciellt ofta utan de spar vi till julafton. Till gratängen gjorde jag en krispig sallad på gem och grönkål som jag endast skvätte över lite olivolja och vitvinsvinäger på. Tycker det räcker men tycker verkligen det behövs något salladsaktigt till. Så är det nästan alltid när jag äter pasta att jag vill ha krisp och syra till. Mutti Polpa har den perfekta fylliga konsistensen och klarar långkok galant. Den blir söt, tjock och följsam och mår riktigt bra efter en timma eller två på spisen. Det är både tomatjuice och tomatkött och den tål superhöga temperaturer eftersom den har ett naturligt högt flytande innehåll av tomatjuice. Lyckan när man tog en sked och osten som låg varvad bildade en lång sträng .... <3 Florens åt tre portioner och jag och A också, ändå hade jag kvar till lunch dagen efter. Hur värmer ni pasta? Jag steker den alltid på låg värme en stund. Tycker det är lite gott med en krispig yta. Recept för 4 pers 2 morötter, finhackade 1 gul lök, finhackad 3 msk tomtpuré 7 vitköksklyftor, finhackade 1 dl rött vin 2 burkar Mutti Polpa Olja till stekning Salt och peppar 2 mozzarellaostar 1dl riven parmesan 300 g pasta Stek morot och gul lök mjuka på medelvärme i en ugnstålig gryta. Addera tomatpuré och låt bli gyllene. Lägg i vitlöken och sänk värmen något. Stek ett par minuter till. Häll över vinet och låt koka in lite. På med Mutti Polpa och koka minst en timma. Salta peppra rikligt. Sätt ugnen på 200 grader, ej varmluft. Koka pastan al dente och häll över i tomatsåsen och varva sedan i en ugnsfast form, pasta med tomatsås, mozzarellabitar och parmesan. Toppa med mozzarella och parmesan och grädda i ugn 45 minuter under folie. Ta sedan bort folien och låt stå 15 minuter till.