Detta är ett annonssamarbete med CHILL OUT Tror ni det gick att inte provsmaka när jag lagade ihop detta häromdagen? Svaret är nej. Sommarmat och framförallt många små rätter är liksom det som gör hela grejen med att vara i köket rolig tycker jag. Dels, enkla recept som man typ inte behöver tänka så mycket på och dels göra fint. Haha så enkel människa är jag....... närå men att duka upp en mysig sommarlunch är det bästa jag vet. Jag har tillsammans med CHILL OUT fått i uppgift att laga en hållbar meny. Det jag tänkte på då var: saker som är i säsong, svenskt och eko. Jag tänker ganska mycket säsong generellt men har verkligen inte alltid gjort det. Och jag gör verkligen snedsteg och köper tomater året om tex, men dessa fina är svenska. En annan grej jag funderade över är att man ofta tänker helt på maten som hållbar men inte drycken till. Dags att ändra på. CHILL OUT och Altia håller på med ett gediget hållbarhetsarbete just nu och har numer helt återvinningsbara boxar.Det man gjort är att göra plasthandtaget och tappkranen i transparent plast för bättre återvinning hos återvinningscentralen. Tydligen är svart plast mycket svårare att återvinna, så den här ändringen gör stor skillnad! Great success. Alla plastdetaljer har också gjorts lättare och vinpåsen tunnare, vilket innebär mindre plaståtgång. Boxen är också tillverkad i hållbart producerat (FSC-märkt) papper. En grej som jag tidigare motsatt mig är att BiB skulle vara mer miljövänligt än vanliga vinflaskor. Men det är en av de mest klimatsmarta förpackningarna tillsammans med rPET och så äre med det. Jag fick lägga mig platt. Dags att äta. Förlåt på förhand men detta blev så gott, laga till alla sommarluncher framöver. Fick akuta minnen av min faster, Faster G som hon kallades för det var alltid tillställningar hemma hos henne och hennes man och då var det alltid olika pajer och BiB faktiskt också, men jag var alldeles för liten för att dricka då. Pajen luktade iaf som det gjorde hemma hos dom i Hallunda och jag blev alldeles nostalgisk. Alla saker på bordet är alltså eko, säsong eller svenskt. Inte allt svårt i dessa tider. Pajen är en lök, svamp och ostpaj. Ni hör ju. Potatisen har jag kokt och låtit ånga av, sen blancherat sparris snabbt, låtit svalna i isbad och haft brynt smör över. Lättaste sättet att bryna smör är på hög värme, vispa ofta, när det tystnar börjar det brynas. Håll koll så det inte bränns. CHILL OUT Chardonnay är vegansk och passar verkligen till maten. Den är inte tung av ek även om det finns svaga toner så man behöver inte balansera upp det med en smörig sås till exempel. Chardonnay är det mest odlade gröna druvan i världen, som en kameleont är den både frisk och lätt eller stor och smörig. Faktiskt min favoritdruva at the moment. Den här mysiga lunchen i hållbarhetstecken unnar jag er alla och tänk om vi började tänka lite mer på drycken som vi gör på maten. Rätt kul tanke, kanske blir det en realitet framöver. Självklart fanns det efterrätt, dock ej bakade av yours truly utan köpta på bageriet. Slurrp! Recept på paj. 1 färdig pajdeg eller pajdeg för icke söta degar (3 dl mjöl, 125 g smör 2-3 msk vatten, en stor nypa salt) 250 g eko champinjoner 1 stor gul lök, hackad 1,5 dl riven svensk cheddar 3 dl mjölk 3 ägg Smör, salt, svartpeppar, dill Sätt ugnen på 200 grader, ej varmluft. Hacka och stek svampen på hör värme till den vätskats ur något. Addera en klick smör och lägg i löken. Låt den svettas tills den mjuknat något. Riv ost och addera i en bunke med mjölk och ägg. Vispa runt. Placera ut ditt pajskal i en form, häll över svamp och sedan äggstanning. Grädda i ugn ca 30 minuter. Låt svalna något och servera sedan med en tomatsallad med riven parmesan. Enjoy!