Detta är ett annonssamarbete med Finska Ambassaden Alltså, det här samarbetet fick mig på så bra humör! Vad KUL att få testa på ett annat lands produkter. När jag fick frågan av Finlands Ambassad om jag ville ta fram lite enkla recept med produkter från Finland ropade jag JA, direkt! Det är ju inte för intet jag har en stark vilja att åka till Helsingfors och äta mig genom stan. Skulle åkt 2020 men.. we all know. Min bild av finsk mat har varit ganska obefintlig, smakat memma av min mans pappas sambo någongång men mer än så sträcker sig inte min kunskap. Därför blev jag så glad när jag började läsa på om produkterna jag fick hem. Alla tillverkade i Finland och alla kändes så genuina och smakrika. Vi kollar! Massor med choklad. Bangar ej som ni vet! Dessa finns i delikatessbutiker som NK Saluhall, Kahls the och kaffehandel, Östermalmshallen och Böndor och Blad tex. Mint <3 Coconut <345698y65!! Vänta, lyssna på detta. Chocolate coated oat bites!! De var lite salta och bittra.. Mmmmm. Nässelpeston och jag kommer bli bästa vänner, ska visa snart! Alkoholfri öl som bryggts med hjälp av vindkraft och solenergi. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas bryggeriet har jobbat så i över 20 år. IPAn och Lagern var helt otroliga. Så mycket smaker utan att bli beska och fadda i gommen. Iskall öl ändå. Doften när jag öppnade denna var så intensiv på det härliga sättet. Rökig lax äter vi ofta här hemma. Denna finns bland annat på hemköp och mat.se. Att flamsteka lax över öppen eld är tydligen tradition i Finland. Och Hätäläs familjeföretag har funnits sen 1938, älskar sånt! Laxen var så sjukt god. Jag stod helt ärligt pirrig i köket när jag skulle börja pilla med maten. Råg Crisps i mitt hjärta. Jag älskarrrr att de är så syrliga och rejäla. Som att man skulle kunna bli helt mätt på bara dom. Råg Crispsen kommer i tre olika smaker, Sweet Chili, Sour Cream och Original. Till min lilla laxröra tyckte jag original var bäst. Men man kan verkligen äta de som de är eller kanske fylla med smetana, löjrom, lök? Med en stark och gräddig ost? Med tonfiskröra? Hur mysigt att komma hem till nån och få små bites. Jag saknar det! Tänker alltid på hur det var när man var liten, då var det alltid små crustader eller nibbles när man gick bort till folk. Jag gjorde en enkel röra med den flamstekta laxen. 1 pkt flamstekt lax (finns på hemköp, mat.se) 1 burk creme fraiche 2 dl 1 kruka dill (spara lite till garnering) 1 kruka gräslök Zest från 1/2 citron 3 msk pepparrotsvisp Blanda samman allt och lägg upp i Råg Crisps. 100% en kall lager till! Nässelpeston som man enbart blandar ut med vatten och olja var jättegod. Jag bestämde mig för pasta till huvudrätt. Nässelpestopasta med ostronskivling och med svampsalt på. Hallå svampsalt! Så sjukt gott varför har jag aldrig testat det innan? Det gav både umami och sälta. Kan tänka mig att det är svingott på grillat, blandat i smör eller till en sallad också. Mettäprodukter säljs bland annat på Happy Food store och kommer i små behändiga förpackningar man kan återförsluta. Nässelpestopasta med ostronskivling För 2 personer 300 g tagliatelle 250 g ostronskivling 1 dl nässelpesto 2 msk smör 1/2 dl pastavatten Svampsalt Citron Koka upp vatten till pasta. Stek ostronskivlingen i torr panna på hög värme till den vätskat ur sig något. Blanda ihop peston. Vänd ner pesto, pastavatten, smör och ostronskivling i pastan och rör om. Garnera med svampsalt. Toppa med citron! Låt mig bara välja choklad, nej det går inte jag är för mätt. Men vet ni vad jag ska äta ikväll? Mintchokladen med en Syrah till. Niu vet att Syrah och också Grenache faktiskt (två druvor som brukar blendas i Rhone) har lite minttoner det tror jag verkligen skulle passa till mintchokladen. Jag älskar att chokladen kommer i små förpackningar och att de är så snyggt formgivna, perfekt present om man ska hem till nån. . SÅ SÅ SÅ kul att få göra detta. Nu ska jag botanisera i Eat Finland och lära mig mer om vad man äter där borta över Östersjön. Och så hoppas jag att det blir en tur till Helsinki snart. Hoppas ni gillade!