I annonssamarbete med Mutti Northern Europe. Något jag verkligen unnar mig ibland, ja, jag skriver unna för med småkids och jobb och allt, ni vet så strösslas det inte med tid varken i köket eller... på toan? Så ibland slänger jag ut man och barn (obs dom vinner också på detta i slutändan) och så sätter jag på ljudbok och lagar mat. Länge. För mig är det omtanke, för mig själv. Jag behöver få koppla ur och bara "ta hand om mig själv", inser att det kan låta lökigt men matlagning är för mig meditativt. Ärligt talat så brände jag ena plåten med empanadas som jag valde att göra idag, det var inte jättemycket mediation i det men momentet att laga är det. När min man och son kom hem så gick de och la sig för en liten lur och jag fortsatte i köket. Undrar om jag tjuvsmakade en........ I den heta tomatsåsen valde jag att använda Mutti Passato som är en slät sås, sammetslen precis som jag vill ha den till denna rätt. Den har en naturlig sötma så man behöver inte addera det heller. Just därför kan man laga en tomatsås på endast 4 ingredienser. Varför jag gillar Mutti är för att dom jobbar med ständig förbättring för miljön. Jag läser om Mutti och vad som sker just nu på fälten, allt är färdigskördat och fälten de vilar efter ha blivit plogade för att skapa en bra miljö för nästa omgång sådd, man kan tro att den kommer ske direkt pronto, men hos Mutti får platsen där tomatplantorna vila och det sås bara på samma plats två gånger på fem år, det är ett sätt att betala tillbaka till naturen. Så snällt på nåt sätt, att låta den vila och återhämta sig efter årets skörd. Som att fälten får lite "egentid" att typ regaina styrka. Lite som att jag ger mig själv omtanke så får Muttifälten det också genom vila. Mutti har certifierats för integrerad produktion som innebär är att man jobbar för många förbättringar, tex med den fyraåriga skörden som är en del av växtföljden och som är det mest miljövänliga sättet att odla tomat. Och det här är faktiskt något som Mutti har gjort i 120 år redan. Jag börjar med att hälla upp och väga mina ingredienser noga. I bakning är jag för gram ist för dl eftersom en dl för mig inte alltid är samma som för dig. I de flesta fall blir det mer precist med gram. Smörkuberna är skurna så det ska bli rumsvarma snabbare. Jag rostar hela kumminfrön i superhet panna tills de börjar "dansa" runt, då är de klart och redo för morteln. Såhär ser degen ut först, här måste man ha tålamod. -meditation- att knåda, knåda, knåda till något magiskt sker och den blir silkeslen och stunsig. Medan degen vilar drar jag igång med fyllning och tomatsåsen. Jag kokar ner supermycket, jag vill ha en intensiv och lite tjockare i konsistens än den är direkt ur flaskan. Passata behöver egentligen bara värmas men om du gillar det koncentrerad som mig så gör du på detta sätt. Här kan man se hyr mycket som försvunnit i reduceringen. I det traditionella receptet på empanadas är det russin i också, vilket jag verkligen rekommenderar, jag hade dock inga hemma och det gick lika bra. Degen får ligga i plast medan jag kavlar och formar empanadasen så den inte torkar ut. En viktig grej är att det inte gör något om de blir fula. Kom ihåg, detta gör vi för att koppla av, inte för att vinna sm i empanadaformning. Empanadas med het tomatsås, pebre och fetaostkräm Deg: 1 kg mjöl 2 tsk salt 150 gram smör, rumsvarmt 3-4 dl vatten 1/2 dl olivolja Blanda mjöl och salt i en bunke, skär ner rumsvarmt smör i fyrkanter och arbeta in i degen. Häll på vatten och olja och börja knåda. Knåda degen på bänk i ca 10 minuter till den känns spänstig och len. Låt vila en stund. Ca 12 -15 empanadas Fyllning 200 g svamp, fint hackad 200 g vegofärs 1 gul lök 4 vitlöksklyftor 1 tsk kummin, rostad och mortlad 1/2 tsk spiskummin 1/2 tsk torkad koriander 1/2 tsk lökpulver 1/2 tsk köftekrydda (kan uteslutas) 3 ägg, hårdkokta 1 dl svarta oliver Sätt ugnen på 200 grader, ej varmluft Stek svampen torr i en het panna. Gå i med färs och stek till den mjuknat. Ta av från plattan och sänk värmen. Gå i med lök samt vitlök och stek i olivolja på svag värme till löken är genomskinlig. Häll i alla kryddor samt svamp/färs och stek ett par minuter till. Koka äggen hårdkokta och låt svalna. Kavla ut en degbit och fyll med 1-2 msk svamp/färs, ett par oliver och en bit ägg. Blöt fingret och dra längs med kanten av degen så den försluts. Forma pirogerna och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper, pensla med ägg och grädda i ugn ca 20 minuter. Het tomatsås 1 flaska Mutti Passato 4 vitlöksklyftor 3 msk chiliolja salt peppar Skiva vitlök. Koka upp Mutti Filetto och lägg ner den skivade vitlöken samt chilioljan. Reducera ner minst en timma till tomatsåsen tjocknat och exploderat i smak. Salta efter smak. Pebre 2 krukor koriander 1 kruka persilja 1 röd chili 1 vitlöksklyfta 1/2 dl olivolja 1/2 silverlök saft från 1 citron Salt peppar Hacka allt fint och blanda med olivolja och citron. Salta och peppra efter smak. Servera till de du gillar mest, jag bjöd in mamma! Kolla hur Mutti Passata har tjocknat rejält och nästan bildat en puré. Perfekt kombo att lägga en klick tomatsås och en klick pebre på. Happy empanada!