Lyckan över detta är total! Har druckit Langlois i ÅRATAL. Den har varit min huscrémant länge. Crémant borde generellt få mycket mer credd än den får. Franrikes otroliga bubbel borde skina i rampljuset. Nu tänkte jag berätta lite om just Crémant. Så pepp på detta! Men först, titta på detta drömslott i Loire. Jag har aldrig besökt Loire men det står på min lista över platser jag vill se. Loire som vinregion löper från atlantkusten norr om Bordeaux inåt i landet och följer floden med samma namn. Distriken inom Loire är många och tillhandahåller massor med druvor. De mest kända är kanske Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc med flera.Här hittar du den. Bild från ett av Langlois slott. Langlois Crémant Brut är gjort av Chenin, Chardonnay, Cabernet Franc. Tre druvor man aldrig tröttnar på. Crémant framställs på samma sätt som Champagne men produceras i andra områden än just champagne. Kan man kalla den champagnes lillasyster kanske? Det tycker jag. Champagne får bara tillverkas i området Champagne medan Crémant görs runt om i Frankrike, Loire och Jura är två exempel. Crémant görs ofta av andra druvor än de som används i Champagne. Riesling, Chenin Blanc och Pinot Gris är ett par exempel. Men också Cabernet Franc och Pinot Noir. Hur startade allt?Langlois Chateau grundades av paret Edouard Langlois och Jeanne Chateau som startade Langlois Chateau redan 1885 (!). Idag arbetar 37 pers med just Langlois crémant brut och allt skördas för hand. Med hela 95 hektar är Langloisgänget stort i Loire. The everyday cremant ska ligga minst 9 månader MEN Langlois Crémant Brut ligger 36 och det är unikt för oss i Sverige. Så kul att vi svenskar verkar gilla lite mer lagrat bubbel.Det fina med Langlois Chateau är att de arbetar hårt för att alla 95 (idag är 65 eko) hektar ska vara ekologiskt certifierade 2030. Det låter kanske som det är megalångt kvar men en certifiering tar många år. På många platser arbetar de redan ekologiskt, precis som på många vingårdar bara de att de inte ännu fått sin certifiering. För att få kallas crémant så måste det mousserande vinet vara under AOC (appellation d'Origine Contrôlée) och med det menas att vinet hänvisas från en viss plats och ursprung. Franrike är ju lite speciella så med sina AOC märkningar men det påvisar iaf att det finns en del kontroll på vin. 1973 gick Bollinger group in som ägare vilket jag vet personligen är en stor grej för Langlois Chateau. När jag pratade med Laurent som är sales manager på Langlois Chateau inför detta samarbete var han verkligen stolt över det och det förstår jag. Nånstans har jag läst att Crémant är champagne on a beer budget, gulligt och så rätt. Det är billigare men inte sämre. Min upplevelse är att Crémant lite glöms bort bland Prosecco och Cava även om man kan få otrolig kvalitet (champagnemetoden) för en mindre peng.Smak, doft och utseende då:Utseende: svagt gyllene och frizzigt. Doft: Lite bittermandel, bröd och citrus Smak: Gult äpple, sommarfräschör och spritsigt. Jag skulle servera detta kallt, men inte ISKALLT, kanske runt 10 grader. Detta pga att man vill behålla de stora smakerna som Langlois ändå bär på. Vilket glas vill man dricka ur?Ja, nu ska jag berätta hur jag tänker kring bubbel. Ni vet de klassiska raka långa glasen? Det blir ett nej på dom. Varför? Jo för att alla smak och doft helt försvinner i den raka formen. Ger man sitt bubbel lite mer spelrum så känner man mycket mer doft och smak. Testa tex servera bubbel i ett vinglas istället för champagneglas så kommer du känna stor skillnad.När dricker man Langlois Crémant Brut?Det första som kommer upp för mig är att det skulle vara bra som bröllopsdryck. Annars andra högtider men också som sin go to när man inte vet vad man ska öppna. Ens husbubbel till och med. Så glad att jobba med detta och nästa gång vi hörs ska jag dela med mig av ett recept jag tycker passar till.