I betalt samarbete med Briska. Det är snart nyår!! Ett speciellt år minst sagt, men det betyder inte att vi inte ska fira. <3 Hur det än blir så är god mat och dryck en humörhöjare. Jag har lagat en nyårslunch tillsammans med mina bästisar (för det är vi va?) Briska Demi Sec 0,5%. Nyår är väl ganska förknippat med alkohol men det finns ju verkligen skäl att chilla med det? Jag kommer dricka lite vin och bubbel men foka på alkoholfritt eftersom det är kids med. Briska Demi Sec 0,5% är en halvtorr cider med smak av Riesling och persika. Ska vi laga mat och kolla på bilder på löjrom, okej. Ugnsbakad purjolök med brödkrutonger, löjrom, smetana och svartpeppar. En PERRRFEKT side. Man älskar mat som sköter sig själv. In i ugnen så hörs vi om tjugo minuter. Denna kombo! Så mysigt att servera på stora fat. Jag vet, det är C-times men om man inte dubbeldoppar är det ju okej. Nästa rätt är en smördegsinbakad svamp och gruyerepaj. Hallå, är det ostakuten? Tror jag måste läggas in. Precis lika mys som med stora fat är väl ändå portionsformen? Ärligt talat, jag är inget dukningsproffs alls men jag gillar ändå tanken på en lite extra uppstyrd dukning när det ska firas. Tända ljus, blommor, lite underlägg och flera tallrikar. Kolla mys! Välkomna hem till mig. Briska Demi Sec är så enkel att matcha till mat. Eftersom den är halvtorr så finns där både syra och sötma vilket verkligen går fint till mycket. Ett allmänt tips, svamp som champinjoner är den mest kamelontiga maten. Den funkar typ till allt. Jag ville också plocka upp lite sälta i osten som jag upplever att Briska har just eftersom den är halvtorr. Briska Demi Sec finns på de flesta systembolagen i storstäderna och annars kan man beställa den. Här är ett tips på en mysig dukningsatteralj. Hinken! Fyll upp med kallt vatten i botten eller is så har du per auto en stämningshöjare. Svar ja, det är Rodebjer som står framför dig. Jag ÄLSKARR att vara värdinna. Det är min mysigaste grej. Att få pilla och förbereda i timmar är topp 5 mysig grej på riktigt. Jag blir noll stressad av det utan tvärtom är det lite meditativt. Dock förstår jag att inte alla tycker det så dessa rätter är varken svåra eller tar lång tid att göra. Och cidern, ja den ska ju bara vara kall. Här vill man sitta och skvallra? Alltid när jag bjuder folk på mat och jag har Briska Demi Sec med så får jag positiva reaktioner. Den är så sjukt god. Hoppas ni vill testa mina recept till Briska Demi Sec Smördegsinbakad svamp och gruyerepaj (portionsformar) 4 personer 270 g smördeg 500 g skogschampinjon, hackad 1 gul lök, finhackad 1 kruka timjan 100 g grönkål, fint hackad 1 msk kinesisk soja 1 msk vorschestersås ½ dl grädde 100 g gruyere Salt och peppar Smör till stekning Sätt ugnen på 200 grader Ta fram smördegen. Hacka svampen smått och stek på hög värme till den vätskat ur sig. Addera smör och gå i med lök och stek till den mjuknat. Häll ner grönkålen och timjan och låt mjukna lite. I med resterande ingredienser och låt grädden koka in ordentligt. Riv gruyeren och häll ner. Stansa ut rundlar med hjälp av ramekinformar, två stycken per paj. Klä botten och upp på väggen med en ena delen och lägg i svamp. Täck med smördegslock och nyp igen. Skär ett snitt mitt i. Grädda i ugnen ca 25 minuter eller till de fått färg. Ugnsbakad purjolök med löjrom 1 stor purjolök 2 skivor surdegsbröd ½ burk smetana 80 g löjrom Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Dela purjolöken på längden och skvätt över lite olivolja. Baka i ugnen ca 20 minuter eller till den mjuknat. Skär två tunna skivor surdegsbröd och stek i torr panna. Låt purjolöken svalna något. Dela surdegsbrödet och lägg på tillsammans med smetana samt löjrom. Snart är vi på andra sidan och 2021. Spännande! Foto den otroliga David Tonström.