Detta är ett annonssamarbete med Vin De Provence Rose Ljusa roséviner från Vin de Provence är verkligen ICONIC när det kommer till vin. Regionen har funnits sen vinrankan kom till Frankrike. Det är typ första platsen där det odlades vin i Frankan. Provence är så mycket mer än vin dock. Jag har tyvärr inte varit där själv men det ryktas om blommande lavendelfält, otroliga olivoljor och stränder med 4-ever varmt vatten (ok det sista var absolut i mina egna drömmar). Såhär ser Provence ut. Vad fult (ej min bild)........... Kan tänka mig ett rangligt bord med ett glas rosé och några oliver i skuggan. Absolut. Photo : © Chateau de Brégançon Provenceviners slogan är The taste of style och det går lite hand i hand med det regionen är känd för. Vinerna kommer i många nyanser, laxrosa, persika, mango. Och smaken är oftast fruktig med hög mineralitet, mycket aromer på näsan och torra. Passar därför till så många olika rätter. Jag har valt att göra en vårig, somrig rätt men det går lika gärna att servera ett glas rosé till en puttanesca. Provence viner är 91% rosé, they know what they are doing med andra ord. Mer info om Vins de Provence hittar du här: www.vinsdeprovence.com/en Såhär ocharmig ser den ut innan den frasar sönder i munnen och sticker till av myntan. Jag använder mig av smördeg. Min butik hade inga stora ark så jag köpte mindre och kavlade ihop. Men på en sommarlunch med min mamma så behövs goda ostar, jordgubbar, rädisor (mamma älskar) och en pigg sallad. Två ostar jag tycker passar till viner från Provence är klassik chèvre och en fransk bondost. Båda har syra men är ganska dämpade i smak. Tillsammans med ett sött päron möter det vinet på ett fint sätt. Jag väljer att servera i ett klassiskt vinglas med hög fot. Det går såklart att servera i vilket glas man vill men jag tycker dessa passar just dessa viner. Ska vi kanske prata lite om vad av rosévin är först och främst? Rosévin görs på blå druvor, alltså de druvorna man gör rött vin på. Istället för att skalet ligger med och gottar sig som för rött vin väljer man att inte låta de macereras (japp kanske ett nytt ord?) så länge utan tar bort dem efter ett tag. Skalen innehåller inte bara färg utan även tanniner och Vin de Provence rosé är inte så tanninrika. Det är ett minutiöst jobb att få den ljusrosa färgen, låter man skalen ligga med för länge blir det inte alls såhär. Berne Inspiration Côtes de Provence 139:- Smak av smultron, hallon och örter. Saint Louis de Provence 2019 Coteaux Varois en Provence, 139:- Smak av jordgubbar och röda bär. Doftar rosor. Minuty Prestige Côtes de Provence 169:- Smak av örter, persikor och hög mineralitet. Tomares Ballus Côtes de Provence, 149:- Smak av syrlig apelsin och hallon samt örter. Hög mineralitet. Nu pausar vi lite och kollar vidare på maten. Kolla vilken härlig. Massa zucchini, spenat, fetaost och mynta på en frasig smördeg. Jag lät den svalna något innan servering så den var ljummen till det iskalla vinet. Det finns tre stora appelationer i Provence, Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence och Coteaux Varois en Provence. Regionen sträcker sig över 20 mil mellan medelhavet och alperna. Så spektrat mellan sandiga vindar och vulkaniska berg är stor. Provence är verkligen både smak och plats. Vackert för ögat och gott för munnen. Det känns också som att Provence håller på vinna över den lite yngre generationen med sena barkvällar och sociala sammankomster. Jordgubbarna doftade sommar i hela köket sen. Mamma tyckte om den hon med! Hon är inget fan av mynta men jag lät bli att säga att jag hade haft det i så kunde hon pilla bort bladen på hehe... Sorry mamma! Resterna de gick också åt i rask takt sen. Hela familjen uppskattade den. Alltså sommarkvällarna (ok försommar) är helt magiska här hemma, solen lyser in så starkt att vi får fälla ner jalusierna. Det kändes nästan omöjligt att det skulle komma en ny årstid men nu är den här. Att para viner från Provence är superenkelt. Det är som att de lite enklare och lättare rätterna bara är som handen i handsken. Enkel grillning av fisk, en matig sallad eller skaldjur funkar alla lika bra. Såhär ser fälten ut. (ej min bild) Det finns massa spännande att göra som turist i Provence. Tex besöka en vingård. Skulle vara mitt första val efter jag suttit på en skranglig stol i skuggan. Här kan man läsa mer. Photo : © Sowine-CIVP Pierre Chavin Côtes de Provence, 125:- Smak av röda bär, hög syra. Domaine de Collavery, Coteaux d’Aix-en-Provence 97:- Smak av lavendel och grapefrukt. AIX Coteaux d’Aix-en-Provence, 149:- Smak av sommarbär, smultron, jordgubb och hög syra. Vill ni ha recept på denna goding? Det ska ni få. Laga och servera med Vins de Provence Rosé i trädgården eller ute på picknick. Smördegstarte med fetaost och mynta 1 smördegsrulle eller 6 ark 2 pkt fetaost 1 litet knippe mynta (ca 1/3 kruka) 200 g babyspenat zest från 1/2 citron 2 dl creme fraiche 100 g färskost 1 liten zucchini Sätt ugnen på 175 grader, varmluft Bred ut smördegen på ett bakplåtspapper. Blanda samman allt utom zucchini till en röra. Skeda ut röran på smördegen. Mandolina zucchini tunt och lägg ut över röran. Vik in kanterna på smördegen och grädda på plåt i mitten av ugnen ca 30 minuter. Hoppas ni gillar!