I början av sommaren spådde jag att Pet Nat skulle bli the thing på mångas läppar och fel hade jag inte. Men vad är det där härligt sprudlande, mineraligt blommiga? När det gäller mousserande vin finns det ju massor med olika, cremant, cava eller prosecco är de vanligaste om vi bortser från miss everything champagnen. Metoden att tillverka Pet Nat kallas metode Ancestrale (den äldsta vinmetoden för mousserande) och går ut på att man låter vinet jäsas klart på flaska, alltså man buteljerar det innan det jäst klart på fat. I en champagne så filtreras jästfällningen, ni vet det där geggiga i botten bort men i en pet nat ligger det kvar. Därför kan de absolut vara lite grumliga. Pet Nat är alltså tillverkat på naturlig väg och kan därför kallas naturbubbel. Som om inte naturvinsvågen är stor nog kommer här en till bubblare (bokstavligen) och vill ta plats. Låt Pet Nat komma in säger jag, för sällan har jag druckit viner som är mer häng-vänliga. Vill sitta på en terass, äta en ost, lyssna på Biggie och dricka detta med mina vänner. Här är en från Italien som släpptes på små partier nyligen. Den doftade bränt hår. Väldigt speciellt men efter ett tag i glaset, som det ofta är, så öppnade det upp sig och blev alldeles förträffligt. Det finns inga pet nat på fasta sortimentet tyvärr, men håll utkik i små partier. Dock så ligger det en del flaskor kvar av Phaunus, ett Portugisiskt pet nat som var helt jävla smashing på lite olika bolag runt om. In och leta. Det finns andra vägar att gå om man är på pet nat-jakt och det är att söka via vinhandlare. Googla and you will find! Min son får vänta några år med att smaka på drycken, men getosten, den håller jag inte från honom.