Snart är det dags för årets Beaujolais Nouveau. En årlig liten fest signerad just distriktet Beaujolais. Beaujolais ligger i utkanten av Bourgogne i Frankrike och är väl Bourgognes lillasyster kan man säga. Bojo (orkar inte skriva hela ordet örti gånger) har dock inte Pinot Noir som huvuddruva utan typ 95% av alla viner är gjorde av Gamay. En annan grej som skiljer sig trots att de ligger dikt mot varandra är jordmånen, eller terroiren som det så fint heter. I Bojo är det mer granit. Ganska så trevlig jordmån får jag säga eftersom jag verkligen är ett fan av Gamay. Den enkla, eleganta druvan med en del syra och bärig smak ger den lätta viner, min cup of tea. Gamay var rätt kackig förut, iaf till ryktet sett. Billigt bordsvin utan någon som helst star quality.Beaujolais Nouveau infaller den tredje torsdagen i November varje år. I Frankan är det svinstort, fester, tillställningar och barer kör full on Bojo den dagen (även Savant bar här). Och det är ingen ny företeelse heller, det har pågått sen 50-talet. Men vänta vad är det kanske ni tänker och det är alltså rätt och slätt årets skörd. Vin som legat i två månader bara. Det gör att det kanske inte är någon superexplosion i munnen, ganska syltigt och ungt men det är ju precis det som är grejen, något annat ska man inte förvänta sig. Varje år säljs 65 miljoner flaskor så det är absolut en grej hehe. Förut innan det blev en hype så var det en grej för vinmakarna att fira årets jobb med. Årets skörd, allt jobb de lagt ner på vingårdarna skulle få firas. Nu tävlar snarare vinmakarna om vem som kan leverera först. Jag tycker det är lite mysigt och kan varmt rekommendera denna. 17 november that is.