Jag har fått göra världens roligaste grej, nämligen ta fram recept med inspiration från en dryck. Det är vanligtvis inte så jag jobbar, utan jag kör ofta på volley och bryr mig inte nämnvärt om att para dryck med mat. Men så hörde Briska av sig och berättade att de släpper en ny cider på marknaden, Briska Demi Sec, en halvtorr cider med inslag av Riesling och Persika. Utifrån den fick jag möjlighet att skapa två rätter. Tankeverksamheten drog igång direkt och jag visste att jag i en av rätterna ville använda drycken i maten och i den andra inspireras av den. Rätterna skulle inte bara göras på kul till Briska att njuta av utan också serveras på ett event förra veckan. Lite pirrigt minst sagt. Jag satte mig i här och började spåna och smaka på Briskan. På golvet faktiskt, gör ni också så? Jag gillar att sitta lutad mot soffan och så har jag ett litet block och en penna plus mobilen så jag kan googla. När jag fick hem cidern bestämde jag mig för att testa den både kall och rumsvarm för att få med alla smaker och den har en tydlig vuxen smak, persikan är där men också äpple såklart. Trots det halvtorra finns det söta inslag och de ville jag ta vara på. Jag bestämde mig för två vegetariska rätter. En väldigt enkel men med tydliga smaker och en som kändes lite mer som en "riktig" rätt. Tänkte mycket på att tallrik skulle matcha bord.... Skojar, eller? Den första rätten bestod av endast 4 ingredienser och är det inte det bästa som finns när enkla smaker får ta plats? Det är nästan så jag alltid jobbar när det kommer till mat. Jag väljer en råvara, här moroten och så jobbar jag runt den. Precis som jag skrev ovan så fanns det en tydlig sötma i Briska Demi Sec som jag ville fånga upp med moroten. Enbart det räcker ju inte utan för att få en balans så ville jag även ha fett och salt och också ett litet djup. Det fick jag med det brynta smöret och rostade sesamfröna. Recept kommer såklart komma längre ner. En drickpaus för att smaka igen. Okej, vad är det jag känner rent konkret - det är torrt, det är citrusigt, äppligt och persikoigt MEN det har också sötma. Dock ej sliskig sötma, utan elegant. Rätt nummer två fick bli en stadigare variant där jag fokuserat på att plocka med cidern in i maten. Jag valde att bräsera svampen i cidern för att verkligen nå ett djup och i smaken sen, en hint av det som finns i glaset. Kände mig som en cool kock ärligt talat när jag stod o brassa på detta krubb. För att igen fånga lite djup och fett valde jag att göra en polenta som jag hade chevré i. Alltså får man säga omg om sitt egna recept i sånt fall gör jag det bara, omg. Pollen alltså, så god! Viktigt tycker jag när man kokar polenta att den får koka i mjölk, jag har hållt på labbat med polenta massor under en lång tid och är av den bestämda åsikt att den behöver få lite stuns i form av mjölken. För att runda av hela historien så toppade jag med bränd purjolök som nästan bara fick snudda en superhet stekpanna. Åh, vad roligt detta var att laga. Hoppas ni kommer vilja testa! Nu kollar vi lite på eventet. Årets första uteservering ska inte vara varm. Hehe. Så fint att man fick låna mössa, vantar och fleece om man ville. Okej hur gulliga är jag och Gustav här? Alla i sina varma fleece. Bra matchat iaf. Flora kom och supporta i sin blottarrock. Var så kul att äta mina och Malidzas rätter, Malidza är kock och hade komponerat tre stycken. Kolla glada personer som fått bjuda på mat. Den nya cidern lanserades i veckan som beställningsvara på Systembolaget, så komplettera rätterna och få en smak av våren genom att beställa hem din Demi Sec här. Nu ska jag inte hålla er på halster längre, dags för recept. Ciderbräserad svamp, bränd purjolök och polenta För 4 små serveringar Ciderbräserad svamp 250 g skogschampinjon 1 liten scharlottenlök 1 dl Briska Demi Sec 1 dl svampbuljong 1 tsk vitvinsvinäger Salt, peppar Koka upp svampbuljongen. Rengör svampen och skiva den i lagom tjocklek. Hacka scharlottenlöken. Torrstek svampen och löken hastigt och sänk sedan värmen. Fräs ett par minuter tills de har mjuknat och fått lite färg. Häll på cidern, svampbuljong och vitvinsvinäger på svampkompotten och låt koka torrt. Smaka av med salt och peppar. Bränd purjo 1/3 purjolök Ett par msk smör Skär purjolöken på längden och rengör under kallt vatten. Stek purjolöken i torr panna tills den blir lite brända, addera sedan smör och bryn tillsammans tills purjolöken mjuknat i smöret. Polenta 5 dl mjölk 1 dl polentagryn 100 g chevré Salt Peppar Eventuellt citron Koka upp mjölk och addera polentan under omrörning. Låt puttra ett par minuter. Addera chevre under omrörning. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citron. Servera direkt. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Smörstekt morot, yoghurt och rostade sesamfrön För 4 små serveringar 2 morötter (gärna knippe) 4 msk rysk yoghurt 1 msk rostad sesamfrö 25 g brynt smör Skrubba morötterna under kallt vatten. Skär morötterna på längden och stek i panna tills halvmjuka. Addera sedan smör och bryn morötterna tills de har fått en glansig stekyta. Rosta sesamfrön snabbt i en separat panna. Lägg upp rysk yoghurt i en passande tallrik och addera den smörstekta moroten. Toppa sedan med de rostade sesamfröna. Hoppas ni vill laga!