Jag undrade på Instagram om ni hade några vinfrågor och det hade ni minst sagt! Tänkte ta upp några här, de som är generella och inte specifika kring ett visst vin. SÅ KUL! Eder vinexpert hälsar välkommen. Heh. Man behöver inte kunna någonting. Du måste börja nånstans och i början är vi alla noviser. Jag tror man känner om det pickar på ett intresse och man vill lära sig mer. Man får också tycka vin är kul utan att kunna ett skit! Ja, vi tog upp detta i podden också men jag vill utveckla. Det är nämligen så att de flesta vinerna som jag handlar - detta är alltså inte i fasta sortimentet utan vid små partier släpp eller via vinimportörer, är framställda utan vidare besprutning. Jag menar, naturviner har ju inga tillsatser i själva vinet tex. Gällande besprutning av rankorna så är det många som "lever eko" men inte vill eller orkar fronta med det. Det är en otroligt meckig grej att få ett eko cert och kräver mycket av vinmakarna. Vinmakaren kanske aldrig besprutar sina rankor men ett år måste hon verkligen det. Biodynamiskt är en heeelt annan grej, lite mer kosmos styr. Här finns inga vanliga årstider till exempel utan allt styrs via månen, solen och kretsloppet. Biodynamiska vinodlare hävdar tex att skördning av vin enbart kan ske när månen står på ett speciellt sätt. Det är lite gulligt tycker jag. För att inte bespruta sina odlingar använder de sig av olika naturpreparat istället. Dom har typ 10 stycken som de använder. Hela grejen var det nån filosof som kom på all long time ago. Hmm, det ändras av och till men jag har just nu lite svårt för alldeles för ekat vin. Förut kunde jag älska ett Amerikanskt Cab Sav med tydliga vaniljtoner och lite kolasmak men nu vill jag ha mer fräschör. Jag tycker heller inte om smöriga viner som Chardo. Jag skulle absolut göra en mix av både. Dvs snöa in på en druva och ett distrikt och lära känna den. Jag gjorde så i början. Drack mest Pinot från Bourgogne och köttade på tills jag tyckte mig känna igen både doft och smak, då tog jag mig vidare, fortfarande med Pinot men ut i andra delar av världen. Hm, har nog inte direkta exempel men tycker verkligen att du ska ha ett husvin. Det är SÅ TREVLIGT! Botanisera och hitta din favorit. Jag har haft samma husvin i många år, Morgon från Lapierre (tyvärr slut nu) och det känns tryggt och bra att alltid kunna korka upp. Jag har ätit vit sparris till det orangea! Det var supergott, med pancetta och en syrlig sås! Annars kanske en pizza blanco med lite citrus på? Bra fråga! Ett tips jag återkommer till att dela är att läsa på finewines.se där finns en flik om tillfälliga sortimentet på bolaget. Ett gäng provar vinerna och sätter betyg utifrån det. De flesta vinerna som kommer på små partier är naturviner men de kanske inte har den klassiska stalliga smaken utan är framställda naturligt. Annars får du vara flink på att kolla in winewaves eller vin och natur. De har supergöttiga lådor! Du gör precis på samma sätt. Skapa ett konto på bolaget sen använder du dig av privatimport. Dvs, du skriver i vinimportörens namn, namn och årgång på vinet etc så kommer det dyka upp på ditt närmsta bolis! De flesta distributörer har how tos på sin hemsida! Nedan följer mina favoriter i vinimportörsland Winewaves - Pontus som har det är så jävla proffsig och trevlig och tar in viner från vad han kallar "the other Europe", typ slovakien, slovenien etc. Så roliga viner och det är han som har Fred som skapade anstormning på bolaget. Även på hans lunch där jag spottade i spottkoppen på ett RYSLIGT sätt, lyssna på podden får du höra. Gullberg by stockwine - de sitter på Pet Natlådan och Rieslinglådan, tycker de gör det enkelt med att klumpa ihop lådor på det sättet. Vin och natur - där köpte jag det OTROLIGA vinet Asinoi som en stund agerade husvin men som råkade ta slut.. Hmm undrar vad som hände. Gulp. Pompette Dryckeshandel - Har superroliga lådor som ofta går i ett nafs, här får man vara snabb! Undrar ni något mer, skriv i kommentarerna så gör jag ett till inlägg. Skål!