En sak som jag tror är på väg att förändras iom att vi blir mer och mer kunniga kring vin och hur det ska serveras är kylningen av vinet du ska dricka. Det finns fortfarande en tro om att rött vin ska serveras direkt i rumstemperatur och här kommer jag för att dementera och upplysa er om att så är fallet inte. Rött vin i rumstemp, speciellt de lite lättare vinerna blir soggiga och alkoholiga när de serveras "varmt". Ett balanserat kylt vin smakar som vinet ska smaka. Det är så konstigt att många restauranger serverar varmt rödvin och få saker kan få mig mer irriterad. Jag är en sån kund som frågar om vinet är kylt och om inte så skiter jag i att beställa :)))))) Pratar vi vitt så vet ju alla att det ska serveras kallt, runt 6-12 grader. Inte för kallt för då försvinner smaken. Jag för dock tesen att ett iskallt vin som får värmas upp i glaset (det går snabbt) är bättre än ett för varmt vin. Men okej rött vin då. Ska man ta det direkt från kylen? Innan vi hade vinkyl så ställde jag alltid in det röda vinet vi skulle dricka i kylen, likaså där så värms det upp i glaset när du serverar. En måttstock är att rött ska serveras mellan cirka 14-18 grader. Jag gillar det ännu lite svalare. Vill du snabbkyla vin så ställer du det i kylen 45 minuter så kommer det ut i perfekt temp, har du extra bråttom så kan du ställa den under en kall stråle vatten ett par minuter. Det som händer när du serverar ditt röda vin kylt är att mineraliteten, syran och blommigheten ökar och smaken blir därav större. Är man van med rumsvarmt rödvin så blir det absolut en kontrast och jag får ofta dm:s på instagram när jag påtalar detta med svalt rödvin att man inte tror att man kommer gilla det, men jag hävdar motsatsen. Testa! Jag vågar lova att ditt favoritvin får en större palett av härliga smaker. [caption id="attachment_9281" align="alignnone" width="1280"] Processed with VSCO with f2 preset[/caption]