Shit vad jag saknade vin under graviditeten. Det var nästan jobbigt på riktigt. Nä, jag vet det är en tidsbegränsad period och jag smuttade ju lite ibland. Men eftersom det också är mitt jobb så blev det så märkbart att jag inte hängde med. Skit.Samma.AB för nu är strupen vidöppen och jag har druckit lite grejer. Vi kollar! I fyra generationer har Conternofamiljen haft vingården i Piemonte. Moderlandet för Barolo. Här blir det krångligt också om man inte kan sina Italienska piemonteviner. Barolo är vinet men Nebbiolo är druvan. Precis som att man säger ett glas bourgogne fast det är pinot noir är det med Barolo och Nebbis. Barolo är nya bekantskaper för mig. Jag är mer en frankofil MEN tror jag kommer hoppa på tåget för smaken av rosor, skog och lite jordgubb fick mig rakt på fall. Nu blir det dyrt att köpa vin. Snark.Pris: ca 300Importör: Gullberg Roséchampagne som från mig får nästan högsta betyget. Smakar smultron, salt och apelsin. 95% Chardonnay och 5% Pinot. Färgen på champagnen kommer från att skalen från Pinotdruvan legat med en stund. I Champagne så hämtas ofta druvor från fält runtomkring. Det kan vara en mix av tre olika ställen. (Så är det i Bourgogne med)LeClerk är en mix av ungt vin och vin som legat mycket längre vilket gör allt för komplexiteten i detta bubbel. Bra jäkla skjuts för pengarna. Pris: 429 krImportör: Gullberg Pet Nat - Pet What? Pet nat är ett tillverkningssätt. Man låter vinet jäsa klart på flaskan, alltså det buteljeras innan det jäst klart i sitt kar. Med champagne låter man ju vinerna sitta upp och ner för att sedan tillsätta lite socker (dosage) i vinet innan man korkar igen för sista jäsning, men med Pet nat så låter man jäsningen vara på flaskan. Detta sätt att göra vin kallas också Ancestralmetoden. Vad säger vi om detta då? Hola pigga, goa, friska och lite funky pet nat. Detta spanska PN görs på ekologiska druvor och med minimal intervention i makeriet av vinerna. Vingården ligger i La Portera och drivs av en snubbe som under 20 år haft som mål att göra små produktioner med ekologiska druvor. Pris: ca 200 krImportör: gullbergPs, skrivit mer om Pet Nat här. Får man vara en skrytpelle? Första gången jag drack detta för kanske tre år sedan skrev jag ut i min vingrupp Vinhaggorna på facebook (26.000 medlemmar nu) att detta var the shit och då sålde det slut på en sekund cirka. Folk skrev att de cyklade mil för att få tag i det och nån hade köpt 20 flaskor haha <3 Love u bunches är ett Amerikanskt sangiovese, inte så vanligt med Sangio från Amerikatt. Detta vin är carbonic också, vad nu det heter på svenska men det betyder att man slänger ner hela klasar druvor med stammar och allting kvar istället för att plocka av druvorna ner i ståltankar tillsammans med koldioxid och utan syre och på så vis bildas det lite frizz i vinet. Detta dricks svalt som alla rödviner men kanske en extra halvtimma i kylen. Stolpman Wineyards som vingården heter gör massor med roliga viner. Pris ca: 200 krPs, 2021 års love u bunches har fått svinhögt betyg och sägs vara den bästa årgången hittills. Importör: Gullberg Nej men oj är det mitt egna Pet Nat? Svar JA. Detta är den första årgången vi släppte, 2017 och det är straight från Loire och druva Chenin Blanc. Två favoritgrejer. Måste säga att detta är så fucking gott, det är inte klokt. Det känns att det legat ett par år, komplext, piggt och med massa struktur. Det kommer komma mer Hagganvin, vänta bara. Importör: Pompette GAH - dra mig baklänges och upp i brygga. Pinot min älskade! Detta är ett av mina favoritviner all times. Drack det första gången på Centan (rip) och blev helt mind blown. Tyckte dock det var lite mer funky nu men det släppte lite efter en stund i glaset. Bencze Birtok Atlas Pinot Noir från Ungern är biodynamiskt certifierat sen 2018 och jobbar efter den devisen. Det är så otroligt välbalanserat, smakar skog, bär och lite, lite rökigt. Vinet har legat på ekfat 10 månader så det finns tyngd i det också. Pris ca: 300? Importör: Winewaves Hello lilla gosiga Cabernet Franc <3, du är uppe och tävlar med Pinot ska jag säga. Hureauvingården är mecka för Cabernet Franc, det är nästan bara det de odlar där så dom kan sina grejer. Mineraler, jordigt, hallonigt och med och massa örtighet (signifikant för cab franc). Wow älskar dig! Pris ca: Minns ejImportör: Pompette Last but not least ännu en Cab Franc. Också från Saumur i Loiredalen. Softa, fina knappt märkbara tanniner, josigt och bärigt! Dricks svalt så är det klunkvänligt. Blev bättre efter en stund i glaset. Pris ca: 140 krImportör: Fria Viner Det var allt från vinkylen i Bagis. Är detta ett kul återkommande inslag? JAY OR NAY?