Hade orangevin sin hype för typ två år sedan? Känns lite så. Det bara kom och sen dog det? Eller, är det jag som inte ser det längre bara. Ja, ja, jag tänkte att jag skulle förklara lite om orangevinet. Orangevin har funnits sen begynnelsen av vin. Det lilla landet Georgien ligger inklämt mellan Turkiet och Armenien i söder och Ryssland i norr. Georgien var typ först med vin överhuvudtaget. Orangevinet är liksom Georgiens signum och görs på den gröna druvan, alltså den som gör vita viner vanligtvis. Det påstås att man redan 4000 före kristus hällde ner druvjuice på fat (qvevris som de kallas) och lät det stå över vintern. Det jäste då och blev till vin. Låter ju lätt. Men att det blir oranget när gröna druvor ger vitt vin, det handlar om maceration - man låter skalen på druvorna sitta kvar ett tag innan man sållar bort dom. Det ger både färg, tanniner och smak åt vinet. Hur länge beror på vilken färg du vill att orangevinet ska ha samt hur mycket smak det ska ge, i vitt vin så tar man bort skalen helt. I oranget vin kan vinet skalmacereras från timmar till dagar, veckor. Precis som när man tillverkar rött vin så får skalet ligga med. Smaken är som baken såklart men jag har märkt att de orangea vinerna ofta får mig att tänka på rött vin, istället för det friska icke-tanninrika vita så finns här en strävhet och tyngd men de är också torra och friska. Många gånger har jag kunnat känna grapefrukt som tillsammans med en eftersmak av sockervadd ger mig något helt unikt. Qvevris som fortfarande används för tillverkning av orangevin är lerkärl. Dom ger ingen smak åt vinet och impregneras ofta med bivax. Det går absolut att göra orangevin utan ett lerkärl, de görs till exempel även på cementfat. Lerkärlet grävs ibland ner i källaren jordgolv för att hålla en sval temperatur. Kärlen är formade som en kon med en avsmalning i slutet vilket är sig perfekt eftersom fällningen då ligger kvar i avsmalningen.Det godaste orangea jag druckit är Heinrich orangevin som kommer i en porslinsflaska. Ok, vi hörs igen pussvinskolan del 1